Diljsko Oko - Jezero Petnja

Diljsko Oko - Jezero Petnja
SB@NET 06.07.2014 PABIRCI  ( 1249 )
SLAVONSKI BROD - Umjetno Jezero Petnja se nalazi 3 km sjeverno od Sibinja i 7 km sjeverozapadno od Slavonskog Broda. Jezero je nastalo 1968. godine izgradnjom brane, a svrha mu je bila akumulacija i navodnavanje rižinih polja u Jelas polju Petnja se snabdjeva vodom iz petnaest izvora, a glavni je izvor  potok Petnja koji izvire iz Vidovog brda. Sjeverno od ovog zaštićenog lokaliteta, a nedaleko izvora Petnje, nalazi se više špilja i  kojima kanjon Pljuskara koji uz špilju, obuhvaća i tri slapa.

Jezero je Petnja privlačno je izletnicima i ljubiteljima prirode. Osam metara dubine i preko dvadeset vrsta riba, šarana, amura, soma, pastrmskih grgeča, štuka, smuđa i klena Petnja je popularna ribarska destinacija tokom cijele godine.

Akumulacijsko jezero Petnja na Dilj-gori, koje je zbog stapanja plavetnila vode sa zelenilom šuma nazvano Diljsko oko, ove je godine prvi put nakon nastanka 1968. godine ispražnjeno. Jezero u srcu Slavonije koje inače oduševljava svojim izgledom, šumskim okruženjem, stazama za šetnju, mogućnostima za ribolov, veslanje i druge sportove na vodi te čistim zrakom.