IN MEMORIAM - Bela pl. Panthy (1926.- 2004.

IN MEMORIAM - Bela pl. Panthy (1926.- 2004.
SB@NET 16.04.2004 KULTURA  ( 44402 )
SLAVONSKI BROD - Otišao je Beci. Tko li će sada stati pred Brodski harmonikaški orkestar i Brođanima prirediti promenadni koncert u toplo ljetno predvečerje? Tko će dirigirati njegovu Pjesmu Slavonskom Brodu ili Goetzovu Slavonsku rapsodiju? Tko će...

Slavonski Brod je sigurno puno izgubio odlaskom Bele pl. Panthyja, čovjeka koji je nenametljivo a ipak sigurno i ustrajno gradio brodski građanski profil. Bela pl. Panthy, podrijetlom je Mađar iz okolice Košica u Slovačkoj, rođen je u Pakračkoj Poljani, a u Brod je s roditeljima doselio u četvrtoj godini.

Ovdje je naučio hrvatski, ovdje zavolio filmove, pa onda i glazbu, ovdje je stvorio obitelj, pokrenuo i održao Brodski harmonikaški orkestar (RKUD-ovi harmonikaši), predavao i bio ravnatelj na Osnovnoj glazbenoj školi, voditelj Limene glazbe "Željezničar". Skladao je "Pjesmu Brodu", "Vjeruj mi da te volim" i "Sjećanje na tebe".

Puno je toga povezivalo Brod i Belu pl. Panthyja. Pamtit će ga Brođani i po plesnjacima u Domu armije i po promenadnim koncertima i po tome koliko je generacija mladih Brođana zarazio ljubavlju prema glazbi. Mnogi su brodski harmonikaši s njim iskusili slast primanja nekoliko harmonikaških Grand prix-ova u Italiji, no sigurno je najznačajnija nagrada drugo mjesto na natjecanju prije dvije godine u Pragu. Nakon duge bolesti kojoj se otimao da bi radio sa svojim harmonikašima, Bela pl. Panthy preminuo je 12. travnja, a njegovi su se poštovatelji od njega oprostili 14. travnja.

SBOL, objavljeno u kolumni Kultura