Mala škola weba (1)

Mala škola weba (1)
Željko Klindžić 01.10.2019 WEBDEV  ( 22477 )
SLAVONSKI BROD - Mala škola weba je serija članaka za početnike koji žele saznati što je uopće web, kako postati sam svoj webmaster i naučiti  neke programske jezike i o razvoju web projekata. Podloga svega je učenje, dobra zabava za  srednjoškolce prije svega. Zašto potrošiti vijeme, na primjer ljeti, kada škole ne rade, a nema se za ljetovanje, ako ne učenjem i zabavom i kreativnom rekreacijo, i upoznavanjem nečega novoga. Novoga koje će kasnije to možda biti korisno i za lokalnu zajednicu i pojedince.

Web je ono što vidite na Internetu. Internet u sebi sadrži učenje o samom Internetu. Naučiti nešto o Internet tehnologiji je zanimljivo mladim ljudima. Sve to može biti besplatno ako već imate računalo ili laptop a moderno je i perspektivno. Podloga svega koje ovdje predlažem je Open Source (otvoreni kod), besplatan softver i samoučenje. Ono što naučite može vam  pomoći da stvorite nešto korisno, na primjer u školi na primjer unutar LAN-a  škole (local area network) ili u maloj firmi unutar firme. Konačno kroz godinu-dvije učenja i rada možda postanete webmaster, onaj koji upravlja web projektom i  webdeveloper, onaj koji kreira i razvija web projekte.

Ne namjeravamo ovdje detaljizirati i pričati previše o poslu webmastera i webdevelopera. Namjera nam je da, kao mentor, serijom članala putaknem i pokažem put a vaš interes da nešto novo i kreativno učeći sam učinite nešto osobno. Idealne godine za početak su od kraja osnovne škole pa do srednje škole. Kasnije ako postanete webdeveloper, ako ste dovoljno naučili, možete već u mladosti čak i zaraditi novac (korisno za studente). Naravno ništa nema na brzinu, preko noći, ili u mjesec dana. I ništa bez učenja i  osobnih iskustava

Dakle cilj ove male škole weba su samo putokazi kojim putem krenuti i što vas čeka na vašem putu. Krenite i vidjeti ćete - ne možete neuspjeti, nije teško. Najveća prepreka je engleski jezik no ima dovoljno na webu i izvora is kojih ćete učiti i na hrvatskom jeziku.

Ovo je te uvod u zanimjlivu igru od koje ćete, ponavljam, imati možda i praktične koristi. Čak i ako kasnije neće u vašem fokusu biti Internet tehnologija kao  vaš smjer budućeg studiranja. Ukratko rečeno Internet tehnologija je zanimljiva igra, čas besplatna, čas s stvaranjem nečega iz ničega gdje i vi možete sami stvoriti novi projekt i javiti se Svijetu - "halo svijete, evo i mene, pogledajte što sam ja stvorio".

Za početak potrebno je osigurati ponešto od opreme i zatim naučiti što je programiranje i neke programske jezike. Prva nužna prepreka je poznavanje engleskog jezika. No to imate u školi i morate se sami za to pobrinuti.  Učenje na Internetu o Internetu je BESPLATNO. Dakle treba učiti i naučiti nešto novo i tako se pripremiti da kao srednjoškolac ili student pokrenete nešto na webu, vaše osobne projekte, ili da  na kraju kao student ponešto u zaradite.

Ovdje će biti neki članci i video upute (YouTube) i predavanja u Slavonskom Brodu  o ovoj temi.

Željko Klindžić, dipl.inz.el
WebDeveloper, IT & Internet tech specialist