Mala škola weba: Oprema i softver (2)

Mala škola weba: Oprema i softver (2)
Željko Klindžić 02.10.2019 WEBDEV  ( 17115 )
SLAVONSKI BROD - U ovom članku ukratko navodim što vam treba za webdev (za kreacijju i razvoj web projekata - web stranica):

RAČUNALO:

Od opreme trebate prije svega računalo. To može biti novi desktop/laptop ili računalo kupljeno u zadnjih 2-5 godina s Windows 10. Poželjno je imati laptop, to je odlično  jer ste mobilni. Svoje projekte nosite sa sobom na XAMPP platformi radi lokalne žive prezentacije prijateljima, školi ili onome za koga radite (ako radite za novac). 

Ako imate staro računalo ili laptop koje više ne koristite jer nemaju Windowsom 10, iskoristite za XAMPP to staro.  Prije instalacije XAMPP-a morate potražiti stare verzije softvera (32-bit verzije, Win7 i WinXP softver)   Možete radi učenja odlično iskoristiti stari Windows 7 ili neki čak Windows XP desktop ili laptop. Stara računala više nikada ne smijete spojiti direktno na Internet jer su zastarjeli pa bi ih virusi i hakeri za čas masakrirali. Staro računalo/laptop s Win 7 i WinXP  operativnim sustavom nije za bacanje, napravite od toga lokalni XAMPP server odličan za učenje i webdevelopment.

Disk na računalu mora biti podijeljen u dva dijela: na C: (sistemski disk) i D: (data disk). U prostoru data diska će vam biti instaliran  XAMPP i prostor za vaše web projekte. Na D: disku vam treba za XAMPP 0,5 - 3 GB a za web projekte 0,5 do 10 GB (ovisno o tome na koliko projekata paralelno radite).  

Novo računalo / laptop i rezervne dijelove možete kupiti  na rate u LINKS.Hr  u Slavonskom Brodu, Matije Mesića 8 (kod stare Gimnazije)
Ako imate imate dva ili više računala možete (nije obvezno) kupite i mali  hub (4-8 kanala) da povežete svoje računalo u LAN..


SOFTVER:

XAMPP je Open Source (besplatan)  softver za LAMPP (podloga Linux) ili WAMPP (podloga Windows). Ovdje govorimo samo o WAMPP verziji jer većina ljudi ima Windows OS. Naravno, ako želite i poznajete Linux koristite LAMPP verziju, za koju vam treba treba slabije (starije) računalo a može vam sve raditi još dosta godina i posbneo za učenje i  eventualni za neki business.

XAMPP možete downloadati ovdje.  www.apachefriends.org/

NotePad++  je Open Source (besplatan) editor teksta za programiranje na HTML, CSS, JS., PHP itd
Možete ga downloadati ovdje: notepad-plus-plus.org/

RawTerapee, odličan Open Source (besplatan) foto editor, samo Photoshop (jako skupo) mi je ravan a u nekim detaljima je i bolji.
Ako ste bogati ili volite bacati novac, kupite PhotoShop, inače uzmite RawTherapee.
Download RawTherapee photo editora je ovdje: rawtherapee.com/

IrfanView: Od besplatnih grafičkih editora preporučam vam prastari ali upotrebljiv, brz, jednostavan IrfanView za obradu grafike i jednostavan i brz pregled i edit fotografija i grafike.
Download IrfanView ovdje: www.irfanview.com/

PDF Reader je besplatan, koristiti ćete ga pri čitanju razne dokumentacije.
Download ovdje: acrobat.adobe.com/

Internet browsers (preglednici) Instalirati sva tri:
FireFox :
www.mozilla.org/hr/firefox/
Crome:
www.google.com/crome/
Edge:
www.microsoft.com/edge
 

Korisni linkovi:

XAMPP:
www.mediawiki.org/
RawTherapee:
rawpedia.rawtherapee.com/


Upute o instalaciji softvera pročitajte u ostalim člancima ovdje.


Željko Klindžić, dipl.inž.el