Novi OS, novi problemi s Windows 10

Novi OS, novi problemi s Windows 10
SB@NET 15.03.2019 TEHNOLOGIJA  ( 8906 )
SLAVONSKI BROD - Windows 10 je najavio bacanje Windows 7 u smeće iako je to jako solidan OS. Stvarno mislim da nije trebalo sve nas koji smo bili zadovoljni Windows 7 tako grubo skloniti ga sa scene. Sve veći broj korisnika silom prelazi na operacijskog sustav Windows 10 koji još uvije ima velikih problema iako lansiran prije oko 5 godina. Windows 10 ima, za MS tipično, dosta problema i bugova, na žalost je tako.

Koji su najčešći problemi s Windowsa 10?
Jedan od problema je na primjer da instalacija Windows 10 zahtijeva količinu slobodnog prostora na računalu. Kod instalacije Windowsa 10 minimalan prostor koje računalo treba imati slobodno je 16 gigabajta. Ako računalo u sebi ima procesor brzine 1 GHz, 1 ili 2 GB RAM i naravno 16 GB ROM ili prostora na disku to će biti dovoljno za rad Windowsa 10.

Aktiviranje Windowsa 10

Dio korisnika je prijavio različite probleme u vezi aktivacije Windowsa 10. Ti problemi mogu nastati iz više razloga. U slučaju nemogućosti aktiviranja Windowsa 10 postoji ipak način kako se ovaj problem može zaobići i on je prisutan u Windowsima 10 od Anniversary nadogradnje.
Ak imate problema, unutar prvog mjesea rada pogledajte ”Update and Security” >  "Activation" > "Troubleshoot".

Izbjegavanje nezgodnih restartiranja za vrijeme nadogradnji softvera

Windows 10 je operacijski sustav zasnovan na internetu. Dobra stvar, situacije govore  to baš nije sasvim tako. Primjeri su problemi nadogradnje (update) softvera operacijskog sustava. Obvezni restarti u pola posla  događaju se naizgled nasumce i dosta često baš onda kada ne treba. Najbolji način je da se u opciji Windows update izaberete napredne opcije te da se unutar ovih opcija uključite opciju obavještavanja o restartima.

Stari programi

Nova verzija MS operacijskog sustava dolazi do pitanja kompatibilnosti sa prošlim verzijama sustava i programa. To se i s Windows 10 događa. U slučaju da neki program ne radi korisnici mogu pokušati nadograditi taj program sa Windows trgovine. Ako nadogradnja ne funkcionira,  rješenje je deinstalacija i ponovna instalacija programa

Problemi s pisačem

Dio korisnika ima probleme s kompatibilnosti pisača i računala na Windowse 10. To može biti veliki problem naročito ako imate stariji model pisača. Ako planirate nadograditi sa Windowsa 7 na Windows 10  morati ćete nadograditi i drivere za pisač, što i nije komplicirano. Pri tome trebate imati originalne drivere i da su kompatibilni sa Windowsima 10.

Microsoft Edge Da ili Ne?

Microsoft je na Windows 10 stavio svoj novi internet preglednik Microsoft Edge.
Većina za korisnika još uvijek preferira Firefox ili Chrome.

Problemi sa touchpadom

Registrirani su problemi s touchpadom kod laptopa, koji rade OK na računalima sa Windows 10 OS, ali s laptopima nekada ima problem, nakon nekog updatea touchpad ne radi. Problem morate rješavati kroz "Devices" > "Mouse and Touchpad" > "Additional mouse options" > "Device settings" > "Devices – Touchpad – On".

Ž. Klindžić