Povelja o petstogodišenjem zaduženju

Povelja o petstogodišenjem zaduženju
SB@NET 17.09.2002 PABIRCI  ( 61082 )
SLAVONSKI BROD - Došao je i taj dan. Strojevi su napali Korzo. Sa sjevera, istoka i zapada. S juga nisu. Tamo je Sava. Rupetine, koje zjape, nimalo nisu uvjerljive i neupućen čovjek naprosto ne može povjerovati kako će se tu roditi još ljepši trg. Moderniji i funkcionalniji s puno sadržaja za običnog čovjeka.

Zapravo, Korzo će osvanuti kao najljepša djevojka i žudno će iščekivati građane Broda i okolice. Na Korzu, kako to već biva, osvanut će i novi hotel. Sa zvjezdicama ili bez njih, zauzet će prostor na uglu Starčevićeve ulice. Na prostoru za koje laici, poput mene, tvrde da je veličine parkirališta za 5 do 10 bicikla… Sve što je prethodilo početku radova, ličilo je na cirkus Adriju. Kad se samo prisjetim raznih natječaja, žalbi i žalbica, pa intervencije Zavoda za zaštitu spomenika i svakodnevnog odgađanja početka radova. Ipak, radovi su iznenađujuće brzo započeli.

U tom uzbuđenju i očekivanju intervencije na brodskoj ljepotici, malo sam ipak promislio o projektu Korzo, i kako to političari kažu, svim aplikacijama vezanim uz projekt. I, zadovoljan do kraja, spoznao sam kako je ipak najvažniji ljudski faktor. Tome u prilog ide i povelja u kojoj lijepo piše kako se Korzo obnavlja u vrijeme vladavine Joze Metera, Marka Marića i Pere Matića. Onda je u povelji još ispisano kako je u to vrijeme predsjednik Gradskog vijeća bio Vladimir Jerković, a blagoslov je dao prečasni gospodin Stjepan Belobrajdić uz pripomoć prečasnog gospodina Mate Lešića. Kako je bilo u povelji mjesta za još dvojicu, spomenuti su arhitekt Mihajlo Kranjc iz Zagreba i Ivica Lovrić, direktor firme koja će dovoziti šoder. Onda su povelju uz temeljni kamen stavili u rupu. Pa će onda šoderom zatrpat.

Nakon petsto godina, kada raja bude imala love, rekonstruirat će Korzo. I naći će povelju. Onda će ju izučavati i tragovi će ih odvest do petstogodišnjeg pismohrana. Tada će vidjet, kako je te davne godine, kada je vladalo opće ludilo, Poglavarstvo diglo kredit kod banke. Tim tragom, opet, vidjet će kako će taj kredit otplaćivati građani Broda. I napokon, jasno će im biti kako su sinovi povelje s tuđom lovom napravili sebi veselje. Uzalud će, makar imali najsuvremeniju tehniku, tražit na dubinama do 1000 metara, eventualni dodatak povelji, na kojoj bi pisalo:» Građani Broda, unatoč općoj besparici, besperspektivnosti i neviđenoj nezaposlenosti, uz nagovor Poglavarstva, podigli su kredit koji će, uz pljuckanje krvi, teško otplatiti». I ako neće naći dodatak povelji, Brođani budućnosti, petsto godina stariji od nas, povelju će restaurirati, skenirati i pomoću računala utvrditi da li su sve rate plaćene. Oni će, valjda će biti takvo vrijeme, tražiti čiste račune. Ne sluteći kako smo mi, već u 2002. godini, razgovarali o čistim računima, i donosili zakone i uredbe. Doduše, nismo to primjenjivali.

Pravilo čistih računa i čistih ruku u godini kada se rekonstruira Korzo nije primijenjeno – iz objektivnih razloga. Uz povelju na pergamentu trebalo je ispisati poruku i stavit ju u rupetinu, kako bi saznali da se u mladoj državi i tananoj demokraciji, prvi mačići bacaju u vodu. Ili u rupetinu, prekrivenoj šoderom. Uz Korzo, bez povelje, niknut će hotel. Imat će oko dvadesetak ležajeva. Na otvaranje će doći oko pedesetak uzvanika diljem Lijepe naše. Gosti će po dvoje spavati u krevetu, a onih, preostalih desetak, na pomoćnim ležajevima. Na luft-madracima. Njima će biti najgore, jer neće imati partnera. Oni sretnici na krevetima, uživat će s nesuđenim partnerom. Mato će Tunju držati za ruku. Jedan drugom će uvaliti dupe, da se zgriju. Onda u jutro, uz švedski stol, kada se parovi sa zajedničkog kreveta obriju, onako krmeljivi, procjenjivat će svog noćašnjeg suspavača. Ministrica turizma neće prespavati u brodskom novom hotelu. Ona će samo baciti pogled na ugostiteljskoturistički standard, i odjuriti na novu destinaciju. Na putu, zavaljena na zadnjem sjedištu ministarskog automobila, kontat će u glavi koliko zvjezdica da podari hotelu s dvadesetak ležaja. Bez obzira na broj zvjezdica dilema neće imati oko uvrštenja hotela u turističku ponudu. Hotel će preporučiti, obzirom da dvoje spavaju u toplom krevetu, ciljanoj grupi. Onoj, koja je nekidan u Zagrebu izborila svoje pravo i na drugačiji seksualni život.

I Korzo neće nikada biti kao prije. Otvaranjem novog hotela, uz jaku turističku logistiku, po trgu će se u laganoj šetnji vodati muški parovi. Držat će se za rukice. Ženski parovi neće se držati za rukice. Dame će se vodati ispod ruke. To je u stvari i način raspoznavanja, što će Brođanima jako koristiti. A poslije šetnje, parovi će se uputiti u hotel «Topla braća» i dočekati brodsko jutro uz rijeku Savu. Moj prijatelj Šuco, ovih dana nakrivo nasađen, zbrkan kakav je, od nekoga je čuo da se na Korzu postavio temeljac. Šuco temeljac stavlja u kotlovinu, pa čak ponekad i na lepinju za ćevapčiće, pa se nije mogao načuditi rasipništvu gradskih otaca. A kada je čuo za gradnju hotela s dvadesetak ležaja, sav se izgubio i mahnitalo pohitao u grad. Kupio u grah, čobanac i je paket Pampers pelena. Kako kaže, preventivno. Neplanirano je upao u osobni platni sustav. Šucina mirovina od 900 kuna doživjela je još jedan udarac.

Božidar Krajnović SBOL Kolumna