Projekt MOONSHINE / Domovinski rat

Projekt MOONSHINE / Domovinski rat
SB@NET NOVOSTI  ( 2381 )
SLAVONSKI BROD - Skupina od pet istraživačai i inovatora, inžinjera (fizika, matematika, elektronika, automatika, programeri, HW&SW specijalisti), registrirani prije rata kod SIZ-a za znanost,  porijeklom iz nekadašnjeg  Instututa Đuro Đaković, Slavonski Brod, su kao dragovoljci Domovinskog rata od rujna 1991. razvili i upotrijebili novo, originalno, oružje HV. Bili su to prvi ratni roboti na Balkanu.

Namjena cijelog modularnog sustava MONNSHINE je bila 24/7 kontinuirano monitoriranje bojišnice i real-time lociranje neprijateljskih topova, bez posade, i uz analizu oružja i razvoja situacije bojišta u centralnom data-centru iza fronta.

Novo odbrambeno oružje je bilo operativno od kraja 1991. Najvažnija operacija MOONSHINE sustava je bilo detekcija i lociranje (sustav to sam radi u real-time 24/7) te kasnije i sudjelovanje u uništenju izvora neprijateljske vatre kojom je neprijatelj u ljeto 1992. iz iza brda sakrivenih teških topova i dalekih raketa zemlja-zemlja krvnički napadao strogi centar grada. Brođani, civili, su umirali i bili ranjeni od tih iznenadnih ničim izazvanih napada iz skrivenih neprijateljskih položaja.

Od tih iznenadnin napada, obično kada ljudi moraju na posao i sa posla, stradali su samo civili. MOONSHINE sustav i tim znanstvenika iz Broda su operativno sudjelovali u rasterećenju grada Slavonskog Broda. Zajedničkpm operacijom više HV brigada neprijatelj je lociran i identificiran i uništen. Civili su mogli izaći iz skloništa ...
 

Željko Klindžić, dipl.inž.el :

MOONSHINE je "vidio kroz brda i trenutno osjećao gdje neprijatelj tamo  60 km daleko pokreće tešku raketu na moj grad"...  Kako? Pa znanost može sve. Treba samo učiti (sve, čak i što ti ne treba), čitati, probati, vježbati i naučiti ... Trebalo je znati i saznati puno toga, od vojnih nauka i oružja sve do  "plesa molekula vode koje pjevaju,  plaču i svađaju se ako top ispali smrtonosni teret na moj grad" ... Prijevod? Komplicirano, ali tako je ...

Učite djeco, nema kraja učenju.  A ni vi starci.  Za sve ima mjesta.  Za sve to nema kraja.
Nekad to pomogne, ili spasi, tebe samog a nekad i druge ljude ...Vidi detaljnije:
Projekt MOONSHINE