Slatki život starih Brođana

Zvonimir Toldi 24.04.2002 PABIRCI  ( 114043 )
SLAVONSKI BROD - Stari Brođani (i mladi i mali još kako), na prvom mjestu i najčešće, sladili su se s finim, ukusnim kolačićima "tiritlima" filovanim s mljevenim orasima, napisao je to gospodin Tomislav Pracny u "Istini" (brodskim novinama) 1937. godine i tim smo tragom krenuli.
   
  
Stari Brođani (i mladi i mali još kako), na prvom mjestu i najčešće, sladili su se s finim, ukusnim kolačićima "tiritlima" filovanim s mljevenim orasima, napisao je to gospodin Tomislav Pracny u "Istini" (brodskim novinama) 1937. godine i tim smo tragom krenuli.

Bila je tada čuvena i nezaboravna "Davorova" pokladna zabava "Zabavna večer u starom Brodu". Dvorana stare "Kasine" bila je dupkom puna, sav "stari Brod" bio je tu. Uz sačuvane stare toalete, krinoline iz prošlog stoljeća od najfinijih starih svila: atlasa, satena, krep dešina, rips i more svile, uz mnoštvo čipaka, lepeza od nojevog perja, plesala se stara "četvorka" - "quadrila", a za vrijeme odmora bili su mnogobrojni posjetioci ove nadasve lijepe zabave podvoreni starim brodskim kolačima: "tiritlima", "pekmezlima", "paprenjacima", "muškaconima" i "suvim kolačima (pijancima)", kaže gospodin Pracny.

Bio je to povod da se damo u potragu za receptom nama najzagonetnijeg od ovih kolača, kolača tako melodioznog i zvučnog imena - "tiritli". Naravno, interesirali su nas i svi drugi stari kolači. Dugo smo propitivali, konzultirali smo mnoge brodske gospođe, koje su se više nego revno angažirale i "tiritli" su nađeni!

Gospođa Nedjeljka-Neda Ilić-Djanješić, zavirila je u "kohbuh" svojih tetaka, štovanih brodskih gospođa Tekle i Bazile Djanješić iz Starčevićeve ulice i, gle, "tiritli" su bili tu. Pa, iako Vam je kolača već možda i na vrh glave, probajte "tiritle" ispeći, oni su tako neodoljivi, ukusni, pikantni slasni, kad omekane prhki..., a recept ovako kaže:

Tiritli

Za tiritle treba 40 dkg brašna, 10 dkg maslaca, 2 žlice šećera, 2 žumanjka i 1/2 dl kiselog vrhnja, te šećer za posipanje. Od navedenog umijesi se tijesto i tanko razvalja, pa kotačićem režu četvorine (otprilike 8 x 8 cm). Na sredinu svake četvorine stavi se mala žlica fila od oraha (kao za orahnjaču). Sada se uglovi svake četvorine uzdignu i na sredini sastava, malo stisnu, pa time fil zatvori. Tako fomirani tiritli sliče malim ljupkim jastučićima. Peku se u tepsiji i još vrući pospu šećerom. U slast Vam bilo!

Pekmezli

A, što su "pekmezli" ? Isto što i "tiritli", samo umjesto s orasima filovani su s tvrdim pekmezom od dunja, ili šljiva, onim starinskim isto tvrdo pečenim. Recept "paprenjaka" Vam ne treba ispisati, jer to već mnogi znate, ali gospodin Pracny spominje "muškacone" (da li je to kolač za muškarčine, ili one koji bi to htjeli biti ?!). Evo i tog recepta iz spomenutog "kohbuha" gospođe Nede. Uzmite tri šalice samljevenih oraha, jednu šalicu šećera, jednu nepotpunu šalicu prezli, masti kao orah, jaja koliko masa zahtijeva, jedan orašak naribati i puniti modlu. Modla je limena oblika mašnice s prstenastom drškom u sredini. Muškaconi se ne peku, nego samo u rerni suše.

Pijanci

A i recept "pijanaca" je tu, možda baš onih koje i gospodin Pracny spominje. To su suhi kolači uz koje se dobro pije, pa nisu oni "pijanci", nego oni "pijancima" dobro pasiraju. Da napravite "pijance" uzmite 3-4 jajeta, malo soli, 2 žlice ulja i šećera, a brašna treba dodavati tako da tijesto bude tvrdo kao za "germatajt". Tijesto se razvalja i bode s čašom, složi u tepsiju i peče. Kada "pijanci" otvrdnu, ali još nisu sasvim pečeni, izvade se iz rerne i svaki okolo nožem zareže i još peku, pa se oni rascvjetaju. Zapravo trebaju biti dobro osušeni.

Vandle

Za hrskave "vandle" treba imati posebne četvertaste limene modlice (oko 15 cm duge, a dva prsta široke i isto tako visoke). Umuti se 5 žumanjaka s 1/4 kg šećera i jednom štangom vanilije i u svaku modlicu saspe kašikica tijesta. Sve modle se slože u tepsiju i peku. "Vandle" se dignu iznad ruba modlice, a budu sasvim šuplje. Žute, rumene "vandle" samo se saspu u ustima.

Cimetkrafne

Ispeći "cimetkrafne" je prilično pipav posao jer se svaka ekstra peče. Treba 1 kg brašna, kvas, kao veliki orah putra, soli, malo šećera, 6 kašika ruma, kora jednog limuna, 6 žumanjaka, 2 cijela jajeta, 5 dcl kajmaka. Sve se ovo zamijesi na dasci i izradi tijesto tvrdo kao za tvrdi germtajg. Zatim se tijesto razvalja pola prsta debelo i reže u drugačke trake, a one koso izrežu na četvorine i puste da jedan sat uzlaze. E, sad za peći treba imati željezni tuljak (oko 15 cm dugačak) s drškom od deblje žice. Na tuljak se stavi komad izrezanog tijesta i sveže sa špatom, pa peče na vrućoj masti. Vruće se krafne uvaljaju u šećer s dosta cimeta.

Frihtenštange

"Frihtenštange" (voćne štange) su istom neodoljive. Trebaju 2 žumanka, 14 dkg šećera, snijeg od 2 bjelanjka, 10 dkg neoguljenih mandula (badema) 5 dkg citronata (od ušećerene limunove kore), 5 dkg oranženšelera (ušećerene deblje kore naranče), 10 dkg smokava, 5 dkg datula, 5 dkg suhih šljiva, 10 dkg grožđica. Sve izrezati, namočiti s rumom, dodati 10 dkg brašna, peći u namazanoj tepsiji, a rezati u štangice.


Eto, tako smo "rekonstruirali slatki život starih Brođana", onih iz prošlog stoljeća. Ali u starom "kohbuhu" gđe Nede još je mnoštvo recepata i starih đakonija koje su pekle njene tetke i njena majka, gospođa Elza. E, zaista više nismo u stanju o kolačima pisati, jer sve ovo napisati, a ne probati, je isto kao i "pijance" jesti, a vinom ne zaliti.

Zvonimir Toldi
9.svibnja 1997.

Publicirano na Internet stranicama
www.sbonline.net prosinca 1998.