Slavonski Brod: Mrtve službene web stranice Hrvatske

Slavonski Brod: Mrtve službene web stranice Hrvatske
SB@NET 02.01.2004 PABIRCI  ( 839 )
SLAVONSKI BROD - Prijedlog Gradu Slavonski Brod za pokretanje službenih web stranica. Prihvaćeno od strane Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda, instalirano unutar par tjedana, uz uvijet: da se nakon javne objave novog online medija to sve za 6 mjeseci opet ugasi (???).

Zašto se mora ugasiti za 6 mjeseci? Jer će netko drugi (???)  to uraditi a ne ja, dragovoljac Domovinskog rata, specijalista za IT & Internet tehnologije.... I tako je pokrenut slavonski-brod.hr s tim da mora umrijeti za 6 mjeseci. U nastavku 4-5 godina to je bio mrtav online medij. Baš kao  i službeni web portal Brodsko-Posavske županije bpz.hr koji sam isto ja projektirao i pokrenuo , i Grad Slavonski Brod slavonski-brod.hr su ostali vidljivi i mrtvi prvih 5 godina.

TO_WHOM_IT_MAY_CONCERN.pdf

A moji honorari i troškovi? Sramota kazati ... Nakom puno mojih pozitivnih rezultata i nagrada iz svijeta, i stručnih žirija CARNeta, iz moj grada ta dva najvažnija online resursa stoje. To nisam htio sebi dozvoliti. Pa sam plaćao od svoj plaće suradnicima  (uglavnom volonterina) i tu i tamo novinarima sitan honorar ili samo kavu  slijedećih 4-5 godina. Umjesto službenih izvora moj osobni online izvor (portali SBOnLine i SBNet i Slavonia.Net) prezentirali su moj grad detaljno, s dnevno svježim točnim informacijama, a službeni izvori  nisu ništa bili spremni platiti a nisu bili ni spremni raditi na razvoju ova dva najvažnija online medija. Kao dragovoljac Domovinskog rata i specijalist s iskustvom  bio sam dužan pa i obvezan učiniti još ponešto za Domovinu i činio sam to. Čisto, dobro, kvalitetno  (kako kažu moje nagrade i priznanja a ne ja sam) učinili smo iz bez pomoći lokalne politike sve što je bilo moguče. Ponosam sam na svoje suradnike iz SB Web Tima i to je bilo sve.

Moj portal (SBOnLine) je bio prezentacijski portal na više jezika, bez politike. Minimum općih vijesti a maksimum informacija iz službenih izvora na više jezika (adresari, prilozi o povijesti grada, kulture, umjetnosti, tradicije i folklora), online servisi - povezivanje Slavonskog Broda sa svijetom, dnevne fotografije koje smo slali u svijet.  Obvezno samo pozitivne vijesti na više jezika, ponavljam - bez politike, svađe, mržnje i lažnih neprovjerenih vijesti  ili žutila. Moji prijatelji iz grada, profesionalni novinari i suradnici su radili uglavno kao volonteri.

Prezentirao sam  dakle moj grad globalno i efikasno. Koristeći provjerene službene informacije, svježe informacije o gradu Slavonskom Brodu, sve o mom trošku, na mojim resursima. Bilo je dosta troškova oko toga. Iz svijeta i Hrvatske sam dobio više priznanja i od CARNeta dobio 3  uzastobne prve nagrade za profil, kvalitet i sadržaj mojih tri web portala. Dotle su dva najveća službena online medija u Slavonskom Brodu koje sam.ja projektirao i pripremio za rad ostali u stanju mirovanja godinama.

Jedan od časopisa o Internetu ocijenio je oko 2004/05 službene portale koji sam ja kreirao i instalirao online 1997 Županija, 1999 Grad ovako:

"Zakon je prije više godina rekao da gradovi, županije i turističke zajednice MORAJU pokrenuti službene web stranice. Najmrtvije službene web stranice grada i županije u Hrvatskoj su u Slavonskom Brodu. Dobro su počeli, pokrenuli se, ali od tada godinama nisu ni slovo promjenili ili dodali. No postoji i drugi nezavisni, neslužbeni,  web portal grada SBOnLine koji uređuju sami građani o svom trošku. Ovaj neslužbeni web sajt je odličan, puno informacija, dizajn odličan, ravan je samo Gradu Zagrebu" ...


Što reći osim: rodio sam se prerano ...

Željko Klindžić, dipl.inž.el, webdeveloper, IT & Internet tech specijalist

Grad Slavonski Brod, prijedlog službenog website-a 1998.