Slavonski Brod: Otkriće Galova 1997.

Slavonski Brod: Otkriće Galova 1997.
SB@NET 11.06.2001 KULTURA  ( 64275 )
SLAVONSKI BROD - Dr.Minichreiter: ovdje se rađala Europa! Najstariji "Brođani", čije naselje je pronađeno u Galovo, su živjeli ovdje prije 8.000 godina. Samo metar ili dva ispod nas se nalaze ostatci praskozorja Europe.

Slavonski Brod, povijestPrije pet godina, 1997., slučajno je na ciglarskim barama, u sjeveroistočnom dijelu grada Slavonskog Broda, pronađena keramička posuda. Tu je Ciglana Brod kopala velike jame iz kojih su vadili glinu za proizvodnju cigle. U iskopima su se pojavili jasno vidljivi tragovi iz davne povijesti. Arheolozi Muzeja brodskog Posavlja i Instituta za arheologiju iz Zagreba pregledali su radilište te utvrdili da se radi o prapovijesnom naselju starosti oko 8000 godina. Radilište ciglane je zatvoreno i počela su intenzivna istraživanja nalazišta Galovo. Tako su građani našeg grada saznali da su naselja starih naroda Europe samo metar do dva ispod zemlje po kojoj svaki dan hodamo.

Kornelija Minichreiter Dr.Minichreihter iz Instituta za arheologiju, voditeljica istraživanja u Galovu je o ovom nalazu rekla: "Pri prvom otkriću nismo još ni slutili koliko je nalazište Galovo veliko. Sada znamo da smo na tragu najvećeg naselja starčevacke kulture iz mlađeg kamenog doba u Hrvatskoj, veličine nekoliko hektara, u kojemu smo prvi put pronašli tragove zajedničkog ukopa četvero osoba. Ovaj nalaz je jedinstven u Europi po tome što je prvi put pronađena posebno sagrađena zemunica za ukop, ograđena drvenom ogradom s žrtvenikom i dvadesetak kamenih sjekira. Značajno je i to što je jedan kostur ukopan bez glave, dok je lubanja drugog kostura ukopana bez lica. Ovo upućuje na zaključak o postojanju "kulta lubanje" i žrtvene obrede. Do danas je poznato oko 500 lokaliteta starčevačke kulture na području Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Srbije pa sve do Makedonije. Na tim lokacijama otkriveni su tragovi ljudskih ukopa samo na 65 mjesta a Galovo je najveći takav lokalitet u Hrvatskoj."

Razgovor sa novinarima dr. Minichreiter je zaključila riječima: "U Slavonskom Brodu nazočni smo, dakle, nalazima rađanja Europe!" a na pitanje novinara koliko će trajati istraživanja je rekla: "jako dugo, i moji nasljednici će imati posla preko glave!"

Kolumna Kultura & Grad
SBOL, Arthea