Slavonski Brod: Povijest: Likaj sin Birsov

Slavonski Brod: Povijest: Likaj sin Birsov
SB@NET 18.05.2000 KULTURA  ( 88192 )
SLAVONSKI BROD - Nekada davno, prije skoro 2000 godina, na obali Save, u mjestu koje zvalo se Marsvnnia a danas je Slavonski Brod, živio je Likaj, sin Birsov.

Rimsko doba, trieraU jesen svog života sjedio je pokraj rijeke i gledao sunce kako zalazi iza planine s tri vrha. Pričao je sinovima o neprijateljima koje je pobijedio, o prijateljima koje je usput izgubio, gledao sinove svojih sinova kako rastu. Razmišljao je o tome kako će jednog dana i oni biti ratnici, možda će i njih Car nagraditi za vjernu službu. I oni će jednog dana sinovima svojih sinova pokraj ove ili neke druge rijeke pokazivati Carevu diplomu koja govori o hrabrosti i junaštvu. Na toplom jesenskom suncu razmisljao je o proslosti i buducnosti. Pitao se hoce li ga se tko jos sjecati nakon sto njegovim unucima kosa pobijeli, mislio je o tome kako ce izgledati sve ovo sto vidi oko sebe za stotinu godina, kada njega vise ne bude.

Likaja davno vec nema, a unuci njegovih unuka ovih dana pronadjose na obali rijeke diplomu kojom ga Car daruje za casnu sluzbu a sedam njegovih drugova svojim pecatima potvrdise casnu borbu njegovu. I opet Likajev duh se probudi: da, skoro sve je isto kao nekad. Rijeka je tu, toplo jesensko sunce i dalje svaki dan zalazi iza planine s tri vrha a ljudi pricaju o ratovanju Likaja sina Birsovog i njegovih sedam drugova.

Novi nalazi 1997:

Honestas Missionem s imenom MARSVNNIA Arheolozi Muzeja brodskog Posavlja, gospodin Josip Lozuk, direktor Muzeja i gospodja Jesenka Miskiv, visi kustos Muzeja, javnosti su ovih dana predstavili najnoviji pisani dokaz o postojanju Marsonije - diplomu vojnika Likaiusa na dvije bakrene plocice s datumom iz 71.godine i imenom mjesta Marsvnnia. To je dokaz postojanja naselja Marsvnnia na mjestu danasnjeg sredista grada Slavonskog Broda prije 2000 godina.

Josip Lozuk i Jesenka Miškiv, Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod Naselja pokraj rijeke Save na sirem podrucju Slavonskog Broda stara su od 8 do 10 000 godina. Rijec je o naseljima tzv. Starcevacke kulture cija lokacija je potvrdjena kod danasnjih Ciglarskih bara, sela Zadubravlje i oko vile Igrac na obronku Dilja. Voditeljica istrazivanja te kulture dr. Kornelija Minichreiter, strucnjak iz Hrvatskog arheoloskog instituta u Zagrebu, tvrdi da su ovo najstarija naselja u Hrvatskoj i juznoj Panoniji.

U starorimskim spisima i kartama spominje se grad-utvrda Marsonija, pretpostavljalo se da joj ime potjece od imena boga rata Marsa a pretpostavljena lokacija je mogla biti i oko Slavonskog Broda. Nalazi poput rimske knemide (ratnicki stitnik za potkoljenice), plocica iz Grabarja kao i nedavno otkopani temelji ovog naselja i drugi pisani tragovi, te posljednji nalazi dokazuju teoriju kako je rimska Marsonija bila na podrucju Slavonskog Broda, da se zvala Marsvnnia i bila sagradjena na uscu rijecice Mrsunje u rijeku Savu.

Pronadjena dvodjelna plocica je "Honestas Missionem", vojnicka diploma kojom se zbog casne sluzbe u rimskoj vojsci Cara Vespazijana (69-79 g.n.e.) vojniku i njegovim zenama i potomcima dodjeljuju gradjanska prava. Bakrene plocice velicine 13x16,5 centimetara nose datum 71. godine nase ere, pet dana prije februarskih ida a to bi trebalo biti 8. veljace 71. godine. Vojnik se zvao Likaj (LIKAIUS), sin Birsov, sluzio je u Mornarici 26 godina a poslije sluzenja vojske ostavio je zemlju dobivenu u Laciji i zivio u rodnoj Marsuniji. Ime Likaj je tipicno za Breuke, panonska plemena Ilira s ovog podrucja, koja su se pridruzila rimskom carstvu.

Honestas Missionen. Rimska diploma iz Slavonskog Broda Vojnik Likaj bio je 23. veteran kojem je te godine Vespazijan dozvolio gradjanska prava a njegovu casnu borbu u mornarici potvrdilo je svojim pecatima sedam svjedoka od kojih su cetiri odlicno ocuvana. Jedan od svjedoka je iz grada Emone (danasnja Ljubljana u Sloveniji) a njegovo ime se pojavljuje i na drugoj Honestas Missionen, deset godina starijoj od Likajeve, koja je prije pronadjena u Negoslavcima. Ova druga plocica se nalazi u beogradskom muzeju.

Naselje Marsonija (Marsvnnia) se nalazilo na prostoru centra grada Slavonskog Broda. Danasnji otocic Ada je nekada bio spojen s kopnom a kasnije je rijeka promijenila tok i tako je nastao maleni otok u rijeci. Marsonija je bila sagradjena na uscu rijecice Mrsunje u Savu u stilu rimskih gradova - pravilnih ulica, s vodovodom i kanalizacijom, zidanim kucama i vilama te je imao do 2000 dusa. Naselje je bilo okruzeno sumama, pokraj grada nalazila se vojna utvrda a na rijeci Savi je bila velika rijecna luka za ratne brodove panonske Vespazijanove mornarice, cije sjediste je bilo u Sirmiumu (danas Sremska Mitrovica u Srbiji). Paralelno rijeci Savi, izmedju Dilja i Save, prolazila je jedna od najvaznijih rimskih cesta: od Siscie do Sirmiuma (danas gradovi Sisak i Sremska Mitrovica).

Željko Klindžić
SB OnLine 8.rujna 1997.