Slavonski Brod: Prognanici iz Google Landa

Emil Cipar 11.09.2009 PABIRCI  ( 896 )
SLAVONSKI BROD - Nazva me neki dan kolega, koji ne živi u Brodu. Događa se ponekad da netko nekad negdje drugdje živi. Poznanik prvi puta dolazi u Brod, pa bi me htio posjetiti. Kaže ...ne može se snaći u google maps, pa moli za pomoć. Otvorih pomenutu stranicu i ono što tamo vidjeh zbunilo me. Da moje ulice nema ...začudilo me. I sve ostalo jako čudno. Da ne ulazim u detalje evo link: maps.google.com, pa klikni i pogledaj. Total mess. Krivi nazivi ulica, Google sve u Slavonskom Brodu ispreturao... Nema nijedne ulice s ispravnim naslovom ...

Kolega me ipak našao.

Prije posjete, informirao se o Slavonskom Brodu. Takav je ...šta ćeš! Voli sve znati čovjek. Profesionalno deformiran. Na pitanje ...zašto je kod google-a takav kaos kada se ukuca Slavonsku Brod ...nemam odgovora. Mislili su valjda ...tko bi normalan posjetio Brod dobrovoljno, pa se nisu posebno niti trudili.

Pričam poznaniku da su Brodu rođeni Ivana i Tadija. On opet pita ima li neka spomen-kuća, ili muzej ...ili tako nešto slično. Rekoh već ...kolega puno pita.

A u Brodu je!?

On povlači paralele s Weimarom. Grad ...veličine Broda. I njega su Goethe i Schiller učinili poznatim. Bio je europski glavni grad kulture za 1999. Godinu.

I kako sad objasniti kolegi da za slavu Weimara nisu zaslužni samo veliki umjetnici, nego i gradske vlasti, koje su prepoznale i cijene njihovu veličinu.

Ovo prvo i mi imamo ...velike umjetnike.

Dragutin Tadijanović, foto Željko Klindžić

Šetamo obalom. Kolega je oduševljen lijepo uređenim parkovima i čistoćom ulica. Kaže da je to sada i u svijetu rijetkost. A njemu se mora vjerovati. Dopisnik je die Welta za vanjsku politiku i svijet mu je radno mjesto.

Da bi razgovor tekao u dobrom raspoloženju odvedoh ga preko korza do Trga Pobjede. Kolega oduševljen ...fotografira ...pita.

Na Trgu Pobjede opet ...pitanje na koje ne znam odgovor. A pitanje je ...zašto se trg tako zove? Na koju bi mi se to pobjedu morali sjećati?


Znam da je nekada to važilo kao pobjeda antifašizma nad fašizmom. I da je na njemu bio spomenik. I da je taj spomenik bio diplomski rad Vanje Radauša. I da je taj spomenik srušen. Novi pobjednici srušili starog pobjednika. Koliko se u Brodu drži do umjetnika, kazuje i činjenica da je taj spomenik srušen.

Uklonjeni spomenici

E sada nema pobjednika ...ima li onda pobjeđenih.

Ni fašisti nisu pobjeđeni.

Jer da jesu ...kako bi onda jedna ulica, samo nekoliko stotina metara dalje mogla nositi ime Mile Budaka ...jednog od potpisnika Rasnih zakona.

Prešutih to kolegi. Bilo me stid. Amerikanac je ...neće on to moći shvatiti.

Ali pobjednika negdje mora biti. Čemu onda Trg Pobjede. Dobitnika ima ... ali pobjednici se ne naziru. Ima ih ...ali njima se ne diže spomenik. Pobjedila je surova arogancija u borbi sa ljudskim razumom.

Ili šupljo je pobijedilo prazno.

Da se trg zove Trg Poraženih, njih bih prepoznao. Srećem ih iz dana u dan. Čekaju svoju bijednu mirovinu, uzaludno traže posao, kopaju po konterjnerima za upotrebljivim. Šutke plačaju bezobrazno visoke cijene za prijevoz djece u školu, kupuju nepotrebne školske udžbenike, oduzeto im je dostojanstvo...

I kao kod google-a ...kaos! Da smo Weimar ...ulice i trgovi bi nosile nazive ...Jagorova, Trg šegrta Hlapića, Jaše Dalmatina, trg Neve Nevičice...

I svi bi bili zadovoljni.
Ali nismo Weimar!
Šteta!

Emil Cipar