TimeWalker and HollyDucks Land

TimeWalker and HollyDucks Land
SB@NET 11.05.2001 KULTURA  ( 74033 )
SLAVONSKI BROD - Old Europe was born here, see you in New Europe! Sveta Patka? Priča o Šetaču kroz Vrijeme i Zemlji Svete Patke ... vode li novi putevi na nova Mjesta ili u Novo Vrijeme? ...

Bilo je obično jesensko dopodne u kafiću pokraj škole. Pije se sok i pričaju jučerašnje stvari. Mudrica Nike analizira jutro a Josipa koju zovu Fear je kao i obično brbljiva i vesela. Dado opet nešto tupi o kompjuterima ali Zeko kao da nije tu s nama. Nekako je čudan, zamišljen je i samo šuti.

Fear ne trpi šutljivost pa stalno bocka Zeku: hajde, što je, gdje si, podijeli s nama svoje tajne. Mora da si se opet zaljubio. On se ogleda okolo i nagnuvši se nad stol povjerljivo kaže: noćas mi se u snu ukazao TimeWalker. Bio sam s njim ovdje, baš na ovom istom mjestu ali prije 8000 godina. Ovo mjesto se tada zvalo Zemlja Svete Patke.

Svi gledaju zbunjeno a Fear će: Zeko, Zeko, na čemu si ti: znam da ne trošiš travu. Jesi li pio, ili imaš temperaturu - što ti je čovječe? Sve bih očekivala od tebe, ali ovooo! Svi prasnuše u smijeh ali Zeko ponovi: bio sam ovde prije 8000 godina s TimeWalkerom. Ovo mjesto se zvalo Zemlja Svete Patke. Od ovog kafića gdje sada sjedimo, pa sve tamo na istok, skoro 30 kilometara, isto toliko na zapad, pružalo se veliko naselje u kome su živjeli mnogobrojni ljudi. Danju su od Svete Zemlje pravili prekrasne posude i figure Patke a uveče su sjedili oko vatre, razgovarali i učili mlađe tajnama Svete Zemlje i Svete Vode. Kada su se rađali novi, svaki je dobio figuru Patke, da ga prati kroz vrijeme. Kada su zauvijek odlazili, čitavo selo bi ih ispratilo do Mjesta Mrtvih pokraj Svete Vode. Tu bi ih ostavili zajedno s Patkom slomljena vrata.

TimeWalker mi je pričao: narod Svete Patke je vječan, opet i opet se iz Svete Vode i Svete Zemlje rađa. Tamo daleko iza obzora postoje i druge zemlje i drugi narodi. Svi će oni se udružiti jednog dana i tako će nastati Velika Zemlja koja će se zvati Europa.

TimeWalker me je poveo nazad kroz vrijeme, vidio sam Rimljane. Vidio sam ratove, ljudi su nestajali i ponovo iz Svete Zemlje i Svete Vode nicali i opet gradili na ovom mjestu. Tako sam se vratio u naše vrijeme. Doletjeli smo odnekud odozgo, vidio sam grad u mraku i Savu kako svijetli na mjesečini. Prije odlaska Time Walker je rekao da će opet doći, za 8000 ili 10000 godina, i pra-unucima mojih pra-unuka ispričati istu priču i pokazati im put kroz vrijeme. Onda sam sa probudio i evo me ovdje. Nije mi jasno što to sve znači ali toliko mi se sve čini stvarnim da sam skoro siguran - ja sam to sve vidio.

Prvo smo se povaljali od smijeha a onda smo svi zašutili i posmatrali Zeku. Čak je i brbljavica Fear zanijemila. San je san, ali ovaj je prolupao.

Dado, naš web guru, kaže: to ti je posljedica Lucasa i Kralja prstenova. Gledaš filmove dugo u noć pa sanjaš koješta. Uostalom, pretražiću Internet i dokazaću da to što pričaš ne postoji. Za svete krave sam čuo, pa i za šetnju kroz vrijeme u filmovima ali za Zemlju Svete Patke - nikad! Za Dadu postoji samo Internet, pa ako nečega nema tamo nema ni na ulici. Ali mudrica Nike prelazi na Zekinu stranu: ja sam čitala neke vijesti u novinama prošle godine. Tamo negdje istočno od Broda su stvarno našli neke ostatke od prije puno tisuća godina. Možda čovjek ima pravo. Što znate vi ostali o tome? Mi ostali ne čitamo novine i ne znamo ništa pa sliježemo ramenima. Zaključak je: Dado, meštar od Interneta i Nike, naša pametnica, potražiti će odgovore. Ekipa polazi u školu (u borbu s matematikom, uhhhhh!). Zeki nije lako, šale pljušte - lako je tebi, skočiti ćeš u drugo vrijeme dok prođe matematika, hajde zovi TimeWalkera da nas sve prebaci u ljeto, baš bi bilo lijepo ići malo do Svete Vode Save i izležavati se na plaži..

Tako je jednim čudnim snom sve počelo. Sutradan smo pronašli prošlogodišnje novine gdje je jasno pisalo: ispod naše škole i u Galovu, samo kilometar od naše škole arheolozi su našli puno toga. Kopali smo po Internetu, po novinama, knjigama, po muzeju pa i lutali okolo. I pronašli smo puno toga što podsjeća na komadiće Zekine čudne priče. Čak smo otkrili i slike nekakve figurice glave patke nađene uz mrtve!
Danas vjerujemo da je Zemlja Svete Patke postojala, baš ovdje, svega metar ispod naših nogu, na mjestu gdje je danas naša škola. Stara Europa rađala se ovdje, tako je govorila dr. Minichreiter koja je našla Patku u Galovu. Znači, čeka nas i ostatak priče: mnogi narodi i mnoge zemlje postoje a jednog dana će se udružiti u Veliku Zemlju koja će se zvati Europa...

Sve što smo otkrili, pod komandom našeg web gurua Dade, zapisali smo i na Internetu. Da i drugi narodi, tamo daleko iza obzora, oni kojima idemo u susret, vide da smo pronašli put koji vodi kroz vrijeme. Ili, kako to kraće Dado reče na kraju: taaako, od sada postoji osim svete krave i sveta patka, jer to piše na Internetu!

Škola M.A.R  Web Team

Ekipa web projekta TimeWalker & HollyDuck"s Land

Mario Zečević, (Zeko)
Ja sam Mario Zečević, živim u Slavonskom Brodu, imam 16 godina! Idem u 2 h razred Srednje škole «Matija Antun Reljković» za kemijskog tehničara, jer volim kemiju i to mi je budućnost! Volim zabave, slušam sve vrste glazbe, osim narodnjaka!

Josipa Gregurić, (Fear)
Hi, my name is Josipa Greguric, I"am student in high school "M. A. Reljkovic" Slavonski Brod. I like nature and animals, specialy dogs and mice. I like music (all kinds of metal). People call me "FEAR OF THE DARK" because I like that Iron Maiden´s song.

Nikolina Pavić, (Nike)
Hi! Zovem se Nikolina ali zovu me i Nike. Idem u 2.h razred Škole M.A.R. za ekološkog tehničara. To je zanimanje na kojem opstaje svijet, barem tako mislim. Volim glazbu i plesanje, ali i Internet. Mobitel mi je najpotrebnija sprava a volim izlaziti vikendom s frendovima! Rođena sam 13.8.85. u Osijeku.

Damir Mesić (Fagus)
Rođeni sam Brođanin (7.9.84.), išao sam u Osnovnu školu A.Mihanović u Brodu a trenutno pohađam M.A.R., smjer šumarski tehničar (3r). Izabrao sam taj smjer zbog ljubavi prema prirodi, otvorenom prostoru i slobodi. Nakon završetka srednje škole ću studirati šumarstvo.

Matija Pandurić
Rođen sam u Sl.Brodu 29. rujna, 1984.g. Osnovnu školu sam pohađao u Oriovcu gdje sad i živim. Nakon osnovne škole upisao sam se u SŠ.M.A.Reljković. Smjer koji sam odabrao je Šumarski tehničar i veoma sam zadovoljan. Naravno da se bavim i nečim drugim osim škole. Od petog razreda sviram bugariju, volim raditi s računalom, npr. pisati referate, šalabahtere, skidati pjesme s interneta…

Zoran Kata (Kata)
Ja sam Zoran (ovo drugo mi je prezime). Rođen sam u Požegi 27. 04.1984. točno u 12h i 30 min.! Osnovnu školu sam pohađao u Novoj Kapeli, nakon toga upisao sam za šumarskog tehničara u SŠ.M.A.Reljković u Sl. Brodu. U slobodno vrijeme se bavim surfanjem po mreži s mojim novim računalom (zvijer...) ali i nogometom i suđenjem nogometnih utakmica. Toliko o meni!!

Dalibor Lončarić (Dado)
Rođen sam 03.07.1984 u Slavonskom Brodu. Pohađao sam Osnovnu školu Blaž Tadijanović u Podvinju a sada sam u Srednjoj školi M.A.Reljković, zanimanje Poljoprivredni tehničar - Fitofarmaceut. Hobi: Skateboarding, Web Dizajn i slušanje glazbe.

------

Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u ovom radu, i ljudima iz Muzeja, i slavonskobrodksim novinarima, i našim nastavnicima, i svima koji s ovim imaju uopće ikakve veze. Nadamo se da je ovo dobro napravljeno i da ćemo biti uspješni na natjecanju i vratiti se doma s nagradom.

Škola Matija Reljković, Slavonski Brod, Web Team Svete Patke