Tri recepta za specijalitete od gljiva

Tri recepta za specijalitete od gljiva
Ratko Lovrić 15.08.2002 PABIRCI  ( 130499 )
SLAVONSKI BROD - Gljivarenje je opasan hobi za onoga tko mu se nije spreman predati srcem i dušom, jer nije dovoljno samo razlikovati jestive od nejestivih gljiva i poznavati tajanstveni ritam njihova nicanja te njihova staništa, nego gljivar mora znati kako i čime koju gljivu ubrati, kako ih čuvati, treba li kojoj odvojiti stapku ili pak oguliti klobuk, a mora znati i smije li uz neku srknuti kap alkohola ili ne.

Pravi se gljivar neće zadovoljiti šampinjonima iz uzgoja, ali istu tako neće dopustiti da ih ne zna sam pripremiti. Gljivarenje je zaokružen proces od šetnje šumom i branja, preko pripremanja do užitka jela, a neizostavnu karika ovoga procesa je - sve to podijeliti s prijateljima.

VRGANJ NA GLJIVARSKI

Tavicu staviti na jaku vatru pa u nju metnuti grudu maslaca. Kad se maslac pućne pjeniti, ubaciti vrganje narezane na tanke listiće. Posoliti, popapriti, promiješati 3 - 4 puta i - gotovo. Za one koji ne znaju, vrganjima je dovoljnu 5 - 6 minuta jake vatre.

POHANE SUNČANICE

Za ovo jelo kuristi se samo klobuk ove lijepe gljive. Klobuk sunčanice dovljno je uvaljati u brašno, zatim u razmućeno jaje (kojem se doda soli po ukusu), a onda se sve uvalja u krušne mrvice. Na tavici zagrijte mast i kratko pohajte priređene klobuke. Poslužite ih uz tartar umak.

TRUBAČE S JAJIMA

Najprije upozorenje - dobro pazitc kome ćete poslužiti i u kojoj prilici ovaj afrodizijak. Dakle, potrebne su crne trubače (pepeljastih su listića, pa is se ne može zamjeniti s nejestivim rođakinjama), crveni luk (na kilogram trubača 2 glavicc luka), mast, sol, vegeta, 15 jaja i kiselo vrhnje.

Sitno sjeckani luk izdinstajte na masti pa dodajte gljive, sol i vegetu po ukusu i dinstajte, povrenmo podlijevajući vodom, sat vremena. Kal voda ispari gljive prelili s 15 izmućenih jaja. Trubače poslužiti kad se jaja ispeku, premazane vrhnjem i ukrašene crvenom mljevenom paprikom i kuprom


Ratko Lovrić
Gljivarsko društvo "Vrganj", Slavonski Brod