XAMPP Games / Uvod

XAMPP Games / Uvod
Željko Klindžić 01.07.2019 WEBDEV  ( 21586 )
SLAVONSKI BROD - XAMPP,  je Open Source ( dakle besplatan) razvojni sustav za Apache, MySQL, PHP i Perl/Pyton. Možete ga koristiti za razvoj vaših projekata i njihovo održavanje na operativnim sustavima (OS) Linux-u (L_AMPP) ili Windows (W_AMPP). Korištenjem XAMPP sustava možete na svom lokalnom računalu puno toga naučiti a onda primjeniti a sve skoro sasvim besplatno:
XAMPP koriste od početnika  pa sve do profesionalaca. Jedan od primjena. je na primjer XAMPP kao lokalni server škole ili male do srednje firme u LAN (lokalna mreža, interna mreža, izolirana od Interneta), Externi online web sajt ili portal, se rješava  alatom cPanel a XAMPP se koristi pri razvoju u lokalu a kasnije kao  živa lokalna kopija, Prijenos sadržaja projektta u online može se vršiti koristeći samo FTP (dio XAMPP-a).

Na YouTube (ili na ovom blogu) imate (uglavnom na engleskom) upute za korištenje i podešavanje ovog razvojnog sustava.  Ovdje će biti neke upute i članci na hrvatskom jeziku vezano za WAMPP verziju (OS Windows). Osnovne funkcije XAMPP-a su praktično identične i na Linuxu i na Windowsu..  Ovdje je biti prikazana instalacija na Windows 10 operativnom sustavu i neki trikovi i preporuke iz prakse, nastale tijekom PROJEKTA SBONLINE  (iskustva SB Web Teama) koji je od pojave PHP jezika koristio razne verzije LAMPP / WAMPP sustava.

Razlika korištenja XAMPP-a na jednom računali ili u LAN (lokalna mreža) je tu tome da u lokalu ne morate koristiti lozinke na primjer za Apache server  i MySQL bazu a kod LANa morate postaviti sve lozinke radi sigurnosti (samo developer i admin mogu upravljati XAMPPom inače ostali slučajno ili namjerno unište sustav).


Ovo je tek uvod i najava sadržaja koje ću objaviti ovdje na SB@NET SlavonskiBrod.Net  blogu.
Upute/Manual  za XAMPP  https://en.wikipedia.org/wiki/XAMPP  (engleski)

Dobro došli u XAMPP!

Željko Klindžić, dipl.ing.el. (ex SBONLINE)
SB Web Team 2020

/ napomena:  SBONLINE je PROJEKT pokrenut 1996 a SB OnLine je portal s kojim PROJEKT SBONLINE i SB Web Team od 2012 više nemaju nikakve veze) /